GÜNDÜZ UYKUSU BEYNE İYİ GELİYOR

GÜNDÜZ UYKUSU BEYNE İYİ GELİYOR

University College London araştırmacıları, düzenli olarak biraz uyumak için zaman bulmanın beynimiz için iyi olduğunu ve daha uzun süre daha büyük kalmasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Gündüzleri uyuklayanların beyinlerinin 15 santimetreküp daha büyük kaldığı tespit edildi; bu da yaşlanmanın 3-6 yıl ertelenmesi anlamına geliyor. Ancak bilim insanları uyku süresinin yarım saatten daha az tutulması gerektiğini aktarıyor.

Araştırmayı yöneten bilim insanlarından Dr. Victoria Garfield sonuçları heyecan verici bulduklarını açıkladı.

İş hayatı çoğu kişi için böyle bir fırsatın yaratılmasına imkan vermese de gündüzleri uyumanın kilo vermek ya da spor yapmaktan çok daha kolay bir yöntem olabileceği belirtildi.

İleri Yaşlarda Uyumayı Bırakıyoruz

Bebekken beynin gelişimi için gündüz uyumak çok kritikten yaş aldıkça bu uygulama terk ediliyor. Daha çok emeklilikte şekerlemeler geri geliyor.

Beyin yaş aldıkça doğal olarak küçülüyor, ancak şekerlemenin Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçip geçmediğini bulmak için daha çok araştırma yapmak gerekiyor. Araştırmacılara göre kötü uyku zamanla beyne ve beyin hücrelerine zarar veriyor.

İngiliz Nöroloji Birliği ve Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones, araştırma sonuçlarını ilginç bulduğunu söyleyerek, “Hafta sonları kısa şekerlemeleri seviyorum; bu araştırma kendimi tembel hissetmemem hatta beynimi koruduğumu düşünmem için beni teşvik edecek.” Dedi.

NTV Haber 20.06.2023

…………….

KAYLULE UYKUSU NEDİR?

Arapça'da “öğle uykusu” anlamına gelen kaylule uykusu, aslında öğle sıcağının çok fazla arttığı gün ortasında uyuma" anlamına gelir. Genellikle öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeğinden sonra 14:00 civarında yapılır.

Kaylule Uykusunun Faydaları Nelerdir?

Gün geçtikçe daha fazla araştırma, öğlen uykusunun sağlığa faydalarını vurguladıkça, birçok insan kaylule yani öğlen uyuma konusundaki görüşlerini değiştirmeye başladı.

Tam da bu doğrultuda, son yirmi yılda, öğlen uykusu kavramı yoğun çalışan öğrenciler, teknoloji çalışanları ve yöneticiler arasında popülerlik kazandı.

Peki Ne İşe Yarar Bu Öğlen Uykusu?

Öğlen uykusu, yorgunluk ve uykulu olma halini azaltırken bilişsel performansı ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olur. Öğlen uykusunun kısa olması, daha uzun kestirmelerle ilişkili sersemlik hissi olan uyku ataletinden kaçınmanızı da sağlar. Gün ortasında kısa bir uyku, yapılacaklar listenizin geri kalanını halletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz ekstra enerji artışını sağlamanın kolay bir yoludur. (Dr.Tuğrul Saygı)

KAYLÛLE - TDV İslâm Ansiklopedisi

Arapça ḳayl masdarından türeyen kaylûle ve kāile “öğle sıcağının şiddetli olduğu gün ortasında uyuma” anlamına gelir. Evlerde, mescidlerde veya bir ağacın gölgesinde kaylûle yapılabilir. Hz. Ali’nin ve Osman’ın Mescid-i Nebevî’de kaylûle yaptıkları bilinmektedir.

Hz. Peygamber, misafir olsun yerli olsun kimseyi mescidde kaylûle yapmaktan menetmez, ancak ağaç gölgesi gibi kaylûleye uygun mekânların kirletilmemesini isterdi (Ebû Dâvûd, “Ṭahâret”, 14).

O dönemde evlerinde kaylûle yapanlar, sıcağın etkisiyle bazan yarı çıplak vaziyette veya gecelik giyerek odalarına çekilirlerdi. Kur’an, kişinin yeterince örtünmediği böyle zamanlarda ebeveynlerinin veya bir başkasının odasına girmek isteyen çocukların izin almalarını emretmiştir (en-Nûr 24/58). (Nebi Bozkurt)

Tıp Açısından Kaylûle

Öğle uykusunun bir özelliği, insana birkaç dakika içerisinde derin bir uykuyu yakalama imkânı vermesidir. Bu uyku esnasında beyin dalgalarının ölçümü sonucunda derin uykunun bir belirtisi olan delta dalgaları tesbit edilmektedir. Delta dalgalı bir uykudan sonra gözünü açan kişi dinlenmiş ve tazelenmiş olarak uyanır. Bu tesbit kaylûlenin kişide verimliliği arttıran bir faktör olduğunu göstermektedir. İnsan böyle bir uykudan sonra on iki saat kadar uyanık kalabilmektedir.

Nitekim İslâmî kaynaklarda kaylûle gece ibadetlerine rahat kalkabilmek için yararlanılacak bir imkân olarak görülmekte ve zihni açık tuttuğu ifade edilmektedir. Öte yandan araştırmalar öğle uykusu uyuyan pilot, doktor ve diğer önemli personelin daha az hata yaptığını göstermektedir.

Ortamın yeterince sakin ve sessiz olması şartıyla kaylûle zamanında yatakta uyumakla masa başında, koltukta uyumanın uyku niteliği yönünden bir farkının olmadığı, bu şekilde otuz kırk dakika kadar uyumanın bile günün geri kalan kısmını gerilimsiz ve enerjik geçirme imkânı sağladığı belirlenmiştir. (Hasan Doğruyol)

 

 

 

Haber Resimleri